Lato w pełni, więc dziś dla ochłody proponuję przepis na świetnie gaszącą pragnienie staroświecką lemoniadę. Przepis ten znalazłam w „Książce kucharskiej Ani z Zielonego Wzgórza”, której autorką jest wnuczka Lucy Maud Montgomery – Kate Macdonald. Nam bardzo ta lemoniada smakowała i nie było mowy o długim przechowywaniu syropu w lodówce...
PRODUKTY:
1,5 filiżanki cukru (350 ml)
1,5 filiżanki wody (350 ml)
drobno starta skórka z 1 cytryny
1,5 filiżanki soku z cytryn (350 ml)
kostki lodu
zimna woda
plasterki cytryny
świeże listki mięty (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukier i wodę wymieszać w garnku ze startą skórką cytryny. Garnek postawić na ogniu i cały czas mieszając doprowadzić płyn do wrzenia. Gotować 5 minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i odstawić aż płyn wystygnie. Po wystygnięciu dodać sok z cytryn. Tak przygotowany syrop wlać do słoika i dobrze zakręcić. Można przechowywać w lodówce przez około tydzień (książka podaje, że nawet 2-3 tygodnie). Przed podaniem lemoniady wrzucić do szklanek po 2 kostki lodu i nalać syropu do wysokości 1/4 szklanki. Dodać 3/4 szklanki zimnej wody i zamieszać. Do każdej szklanki dodać plasterek cytryny, można też udekorować listkiem mięty. Aby przygotować różową lemoniadę, do słoika z syropem trzeba dodać 1/2 filiżanki (ok. 120 ml) soku z granatów.
Zdjęcia pochodzą z blogu www.simplysogood.com |
Tak wygląda efekt końcowy, a jak smakuje – można się łatwo przekonać. :) Zdjęcia pochodzą z blogu Simply So Good i zamieszczam je za zgodą jego Autorki – Janet. Na jej blogu można zobaczyć kolejne etapy przygotowania lemoniady. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz